Logo Xerta

Xerta

Baix Ebre


Ets a: Portada > Informació > Centres de culte  • L'ESGLÈSIA DE L'ASSUMPCIÓ

 

L’església es començà a construir l’any 1580 i s’acabà l’any 1690, després de moltes visissituds. L’estructura de la seva planta comprèn dues parts: la capella i la part central que presideix l’altar major.

La capella és una església menuda: En el seu cor té un cimbori amb el lucernari que facilita l’entrada de llum natural fins ben avançada la tarda. Al petit altar de la capella s’enlaira una pintura al fresc que representa el Sant Sopar, pintat l’any 1966 per Pere Falcó, fill del poble.

Des de la plaça Major, a través d’una gran portalada, s’accedeix a la part central de l’església. L’altar major és dedicat a la Mare de Déu de l’Assumpció, imatge que fitura al centre del retaule. A l’esquerra de la nau central destaca la capella de Sant Martí, amb un altar del sant muntat a cavall i amb una pintura al fresc, també de Pere Falcó, feta el 1981.

El campanar actual fou reconstruït l’any 1910 pel paleta Samuel Falcó. La inauguració de les dues naus va fer-la el 1628 el bisbe Sentís, natural de Xerta, que llavors era bisbe de Barcelona. El 24 de juny de 1961, mossen Ermini Capsir va beneir dues campanes, que foren batejades amb els nom de Maria de l’Assumpció i Sant Martí.

 

eSGLESIA1

 

 

 
© Xerta, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Tarragonès. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo