Logo Xerta

Xerta

Baix Ebre


Ets a: Portada > Cultura > Fires i festesFestes
Revetlla de Cap d’Any

És una festa on la gent es reuneix per a començar l’any envoltats d’amics i família, i l’Ajuntament, conscient d’això, prepara la revetlla al Casal Municipal. S’organitza un Ball d’orquestra, es posen a disposició de tothom taules i cadires i cadascú es porta el seu sopar parant-se unes taules ben lluïdes. Després es mena el tradicional el raïm amb les 12 campanades i tothom pot continuar la festa sense moure’s del poble dins d’un agradable i familiar ambient.


Carnestoltes
És costum a Xerta que els kintos i kintes de l’any organitzin aquesta festa. Al casal Municipal es celebra un ball de disfresses on tothom hi participa des dels més menuts fins als més grans amb vistoses i divertides indumentàries que tothom prepara amb il•lusió. En acabar el ball d’orquestra comença la discoteca mòbil per als més joves que acaben la festa quan es fa de dia.


Revetlla Sant Joan
Coincidint amb el dia de la Revetlla de Sant Joan des de fa molts anys a Xerta, és tradició que la gent es confeccioni vestits de paper per a sortir a ballar davant la foguera. Fa uns anys que la gent gran ha perdut aquest costum, però els xiquets i xiquetes encara continuen posant-se aquests vestits de paper que els seus pares o iaios els fan amb tanta il•lusió.
Actualment, l’associació de mestresses de casa, organitza una rua la tarda de la revetlla. Tots els menuts que porten els vestits de paper segueixen la comparsa fins arribar a la Plaça Major on es fa la tradicional foguera de Sant Joan i tots ballen al seu voltant.
Per la nit és costum celebrar la revetlla a la Plaça Major. L’ajuntament posa a disposició de tothom, taules i cadires per a poder sopar a la Plaça (que s’omple de gent sopant menjars cuinats casa, on no hi poden faltar els caragols, plat que no falla mai aquest dia). La vetllada s’amenitza amb ball d’orquestra i l’ajuntament reparteix coca i cava per a tots els assistents a la festa, que no s’acaba fins ben entrada la matinada.


Festes d’estiu de Sant Jaume
Són les festes d’estiu del nostre poble i són dedicades a Sant Jaume (25 de Juliol). Dins dels actes més tradicionals hi ha les vaquetes pels carrers o la paella popular a la vora del riu. Una curiositat és la “Nit Blanca” que consisteix en no dormir en tota la nit. Es comença amb el ball que actualment es fa al pati de les escoles a l’aire lliure, en acabar el ball es continua la festa amb una xaranga que recorre els carrers del poble despertant a tots els xertolins, després es fa l’esmorzar popular i s’acaba amb les vaquetes pels carrers que continuen durant tot el matí.


Festes Majors de Sant Martí
Són les festes Majors de la pobació i són dedicades al nostre Patró Sant Martí (11 de novembre). Alguns dels actes més tradicionals són les vaquetes pels carrers (que no poden faltar a Xerta), el sopar popular de bou estofat o la ballada de la Jota Xertolina el dia de Sant Martí. A la plaça Major, sobre les cinc de la tarda es comencen a concentrar tot xertolins, grans i menuts, vestits amb el tradicional vestit típic de xerta i la plaça s’omple de color per a ballar la Jota Xertolina, un ball que des de fa uns quants anys les “Mestresses de Casa” han recuperat. Aquests i molts més actes que es preparen, es viuen amb molta il•lusió ja que els xertolins i xertolines tenen molta devoció al seu patró que els va lliurar, en ser invocat, de greus inundacions en riuades sofertes.

 

 

 

 
© Xerta, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Tarragonès. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo