Logo Xerta

Xerta

Baix Ebre


Ets a: Portada > Cultura > Exposicions i museus


Museu d'eines de la pagesia

El museu d’eines de la pagesia va ser una inquietud dels membres del C.C.E.X.; davant la desaparició d’aquestes tasques tan tradicionals de la pagesia, com pot ser el llaurar, solcar, etc. feines realitzades amb uns estris molt peculiars de cada zona, de cada territori, arribant a variar en pocs quilòmetres de distància.

L’espurna que ens va fer adonar d’aquesta necessitat de recuperar els estris de la pagesia local, va ser la desaparició de l’últim ruc, a l’estiu, més concretament al juliol de l’any 1992.

Durant un lustre vam transmetre el missatge, a tots i totes les xertolins/es per tal que, abans de llençar aquestes eines (es tiraven a la vora del riu, ja que no es feien servir, i per tant, feien nosa) ens ho comuniquessin i així, durant un lustre les vam anar recuperant i emmagatzemant.

museu

Continguts Materials del Museu

Els elements que configuren el museu són eines típiques de la pagesia xertolina utilitzades durant moltes generacions per tal de conrear els camps, tant de l’horta com de secà.

Aquests estris estan distribuïts per diferents blocs.Cal destacar el de l’oli,amb un racó que destaquen els depòsits d’emmagazematge a les cases particulars i diferents mesuradors d’olives.Un altre és el tema de la farina, materials per elaborar pasta o pastes populars segons les diferents festes de l’any.

Temps d’entrar al museu destaca la col•lecció d’aparells del matxo o ruc per les diferents tasques a realitzar al camp, que van des de la tala d’arbres i el seu arrossegament fins el llaurar des dels seus inicis amb aparells de fusta, fins els últims temps que predominava més el ferro.

Destaquen també elements dels diferents tipus de caça, activitat elemental per l’alimentació durant molt de temps.

Situada a l’entresol, la cuina completa el museu amb cassoles, foc,ferros,ventadors… I a la paret oposada, petites eines de diferents feines artesanals : fusteria, llenyataire, matança, barquer, etc…

Tot l’edifici conviu entre el museu i l’organització de l’Entitat, així, en el primer pis que és la sala de reunions, trobem diferents tipus d’estufes des de llenya, petroli o elèctriques, amb balances i pesos.A l’últim pis,trobem la biblioteca, amb llibres i revistes de finals de segle i tot el material antic de vidre que s’utilitzava a l’época.

 


Fitxa Técnica del Museu

Població: Xerta
Adreça : Sevilla,10
Telèfon : 977 473 369 / 473 664
Horari : A convenir, concertant visita i trucant als telèfons indicats. Cal avisar si es necesita guia.
Titularitat :
Centre Cultural i d’Esplai de Xerta (C.C.E.X)


 Centre d’Interpretació de Xerta.

 

El Centre d’Interpretació es troba ubicat a l’antic edifici de l’estació del ferrocarril, construït a la dècada dels anys 30 del segle XX. Formava part de l’antiga línea del Val de Zafán que unia Tortosa amb Saragossa. Al 1973 el servei ferroviari va ser clausurat i, actualment, aquest recorregut representa un dels atractius turístics més importants de la zona: la via verda.

 

El centre es va inaugurar l’octubre del 2011. Les obres de restauració de l’edifici i instal·lació dels continguts van ser subvencionades per la societat estatal Acuamed, dins del projecte “Restauració hidrològica de la continuïtat del riu Ebre”, sota la temàtica “Xerta i els usos de l’aigua”.

 

Els continguts del centre es troben distribuïts per les dues plantes de l’edifici:

 

A la primera planta hi ha la recepció i punt d’informació, una sala amb panells informatius sobre la relació de Xerta i l’aigua, passant per explicar les peculiaritats del riu Ebre, l’Assut, els canals de reg, les riuades, les sortides de les valls, els molins, els antics regs del municipi,... En aquesta sala, s’exposa l’antiga bomba hidràulica datada del 1918 que va ser cedida al centre per la Comunitat de Regants. També hi ha una vitrina amb diferents objectes i documentació relacionada amb l’exposició i una pantalla tàctil on es poden consultar diferents informacions locals: rutes turístiques, guia de comerços i serveis, festes populars, flora i fauna del riu,...

 

A la segona planta es troba la sala d’audiovisuals, on es reprodueix un vídeo que ens narra els diferents usos que a Xerta s’han donat a l’aigua al llarg de la història. D’altra banda, també hi han diferents plafons sobre l’evolució social del poble durant els segles XIX-XX.

 

 

Fitxa Técnica del Centre

Població: Xerta
Adreça : Avgda. de l’Estació s/n
Telèfon : 977 473 005
Horari : Dissabtes i diumenges (temporada). Per visites concertades, contactar amb l’ajuntament. 

Titularitat : 
Ajuntament de Xerta

 © Xerta, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Tarragonès. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo