Logo Xerta

Xerta

Baix Ebre


Ets a: Portada > Conèixer > Llocs interès


Llocs interés

 


 • El RiuEL RIU EBRE

Al seu pas per Xerta, majestuós i calmat, el riu ofereix un variat assortit de possibilitats lúdiques. Són molts els alemanys experts en pesca que passen hores i hores gaudint de l'abundància i varietat de peixos. Darrerament el silur és un dels peixos que més visitants atreu. 

riu_ebre_1

L’ASSUT

Situada a tres quilòmetres riu amunt de la vila, podreu visitar l’Assut. Construït en diagonal de banda a banda del riu Ebre al llarg d’uns 300 metres. La seva funció és la de desviar l’aigua caps als canals de la Dreta i de l’Esquerra de l’Ebre.

Sembla que l’obra de l’Assut s’inicià en l’època islàmica, i fou continuada o restaurada a mitjan segle XII; tanmateix, no fou acabada fins el 1411, sota la direcció de Mussà Alamí.

A mitjan segle XIX l’Assut fou condicionat per a conduir l’aigua cap als canals de regadiu mencionats abans. Malgrat aquestes obres, l’Assut permetia igualment el pas dels llaüts que navegaven per l’Ebre i dels rais pirinencs que baixaven fins a Tortosa.

El 1918 l’Assut fou usat per a generar electricitat per al propi municipi.

En l’actualitat, hi trobem una hidroelèctrica a l’Assut de Xerta

assut

INUNDACIONS

Aquesta reproducció d’obra vista representa un limnímetre. En ell s’hi reprodueixen en forma mètrica els nivells d’aigua que el riu Ebre ha assolit en les vàries inundacions que Xerta ha hagut de patir.


inundacions

Data

Limnígraf

4 Gener 1961

6 Mts

21 Gener 1871

6,40 Mts

17 Setembre 1884

7,25 Mts

5 Setembre 1617

7,70 Mts

21 Octubre 1866

7,90 Mts

25 Maig 1953

8,10 Mts

29 Octubre 1937

8,50 Mts

23 Octubre 1907

9 Mts

9 Octubre 1787

10 Mts

 

La major inundació es produí el 9 d’octubre de 1787: en aquella ocasió, el riu es desbordà assolint un cabal que superà en 10 metres l’habitual. Altres riuades també molt importants i més recents són la del 29 d’octubre de 1937 i la del 4 de gener de 1961. En aquestes riuades el poble quedà completament inundat: pels carrers només es podia "circular" amb barca.
En els últims segles, Xerta de la mateixa manera que totes les poblacions del riu Ebre,ha sofert diverses inundacions. L'escala de nivells figura a la façana de l’església parroquial i és conegut com "El Limnígraf", allí es veuen marcats els nivells de cada avinguda des de que ha estat la de més gran magnitud des d’aquell moment fins ara.

El nivell de l’aigua va créixer 10m,sobre el normal. La gent del poble va haver d’abandonar les cases i totes les pertinences. Van morir a causa de la riuada i van quedar enderrocades 110 cases. L’aigua va quedar parada durant uns quants dies. En aquella tribulació,els xertolins van invocar a Sant Martí a l’ermita que hi havia del Pla de Sant Martí per a què els alliberés d’aquella desgràcia. I conten les cròniques que el dia 11 d’octubre, un mes just abans de la festivitat de Sant Martí de Tous, les aigües van començar a baixar de nivell, de forma sorprenent i els va lliurar de la inundació. El poble en agraïment, el va declarar copatró i el 11 de novembre ,festivitat de Sant Martí de Xerta, data en que es celebra la festa Major.
Aquest limnígraf està situat a la façana principal de l’església del poble, a la Plaça Major.

 

LA RESCLOSA

Xerta ha rehabilitat la resclosa de l’Assut de Xerta. Aquesta construcció permet a les embarcacions poder remuntar el riu salvant l’obstacle de la presa.

El riu Ebre és navegable des de la desembocadura del riu al Delta de l’Ebre fins la població de Flix.

El funcionament de la resclosa és molt vistós; mitjançant la mecanització dels desnivells de l’aigua, les embarcacions superen en poca estona una alçada d’uns tres metres. Aquest procediment es realitza en ambdues direccions del riu, és a dir, tant pels vaixells que pugen el riu com per als que el baixen.

 

resclosa1


L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (I.D.C.E.) va signar per al 2004 el Conveni amb la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, per tal que l’activitat de navegació no interfereixi en la regular activitat d’aquest organisme, i actualment és qui gestiona el seu funcionament.

Segons el Conveni, la Comunitat és la que s’encarrega d’accionar els mecanismes d’obertura i tancament de la resclosa per facilitar el pas dels vaixells navegants que ho sol·licitin.
Així mateix, la Comunitat se’n fa càrrec del manteniment ordinari i vetlla pel bon funcionament dels equips i elements que formen part de la resclosa de navegació.


Telèfon I.D.C.E.: 977 51 05 46


Resclosa de Xerta
resclosa2


NAVEGACIÓ CONSELLS DE SEGURETAT PER A LA NAVEGACIÓ A L'EBRE

ABANS de sortir a navegar


Heu de comprovar que l’embarcació estigui en perfecte estat i que els elements següents funcionin correctament :

 • Els equips de navegació i comunicació.

 • El motor,el sistema elèctric i els nivells d’oli,combustible i aigua

 • Els equips de seguretat.

A més:

- Heu de tenir al dia: la titulació nàutica i la documentació reglamentària (autoritzacions,certificats,assegurances,etc…)
- Cal dur a bord el mateix nombre de salvavides que tripulants embarcats. No heu d’embarcar més tripulants dels permesos.
- Si no disposeu d’emissora de ràdio,heu de dur sempre un telèfon mòbil.


Cal informar-se de la previsió meteorològica i també de les condicions del cabal del riu.
(Tel.977 403 055)
navegacio1

 

DURANT La Navegació

 • En aquells llocs del canal on hi hagi balises, és obligatori navegar-hi entremig.
 • Mentre navegueu,recordeu que és prohibit fer onatge: tot i que ho sembli, el riu no és una autopista. No circuleu a una velocitat superior a 10 km/h (5,4 nusos).Gaudiu del paisatge.


navegacio2


 • Al llarg del riu trobareu els passos de barca,que tenen prioritat en la navegació. Respecteu-los : Heu de disminuir la velocitat i si és necessari,atureu-vos:només perdreu uns segons i podreu evitar que hi hagi incidents.
 • Només podeu atracar l’embarcació als embarcadors

navegacio3

 • Recordeu el riu és de tothom!
  Hi trobareu gent practicant esports (rem,piragüisme,pesca…)
  Respecteu-los!

navegacio4RECOMANACIONS

En cas d'una emergència


Tot i havent anat en compte,us podeu trobar en una situació d'emergència. Aleshores heu de seguir les recomanacions següents :

 • Heu de situar el lloc de l'incident. Si no n'esteu segurs,mireu el número de la boia cilíndrica que delimita el canal.


 • Truqueu al….. TELÈFON 977 403 055


 • Doneu el vostre missatge de manera clara: heu d’indicar el nom del vaixell,on ha tingut lloc l'incident,la naturalesa del problema,el tipus d’assistència que cal i el nombre de persones que hi ha a bord.

navegacio5navegacio6


Signalítica per a la Navegació Fluvial
navegacio7
Per a Gaudir del Riu, Respecta la Seguretat! L'Ebre t'espera!
navegacio8

© Xerta, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Tarragonès. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo